Even kennismaken
Hi vrouw! Mijn naam is Jolien Lakerveld, geboren in het jaar 1980 en erg rijk als moeder van drie kinderen. In 2016 ben ik mijn praktijk MamaMinds gestart, waarin ik mijn droom om mensen te leren ‘voluit jij’ te zijn, verwezenlijkt zie. Want wanneer alles er mag zijn wat er NU is, loopt het leven een stuk soepeler.
Het leven zie ik niet als een rechte lijn. Er zijn hoogte- en dieptepunten. Om Thich Nhat Hanh te citeren: “Zonder modder, geen lotus”. Mijn geboorte als moeder in 2008 betekende het omslagpunt in mijn leven. Tot dan toe hield ik erg van controle, was perfectionistisch, materialistisch en streefde ik naar van alles en nog wat. Ik legde de lat hoog en stelde hoge eisen aan mijzelf (en ook aan anderen). Ik was voornamelijk aan het jagen en vluchtte voor de moeilijke dingen. Niet zo gek dat een burn-out (2011) een resultaat was.
De bevalling van mijn oudste (2008) was intens. Dit maakte dat ik tijdens de zwangerschap van mijn 2de kindje behoorlijk gestresst was (2010). Na haar geboorte heb ik mij hierover schuldig gevoeld, omdat ik niet mijn eigen angsten in de ogen durfde te kijken. Het voelde alsof ik het vertrouwen in mijn eigen lichaam was kwijt geraakt en niet meer durfde te vertrouwen op het natuurlijke proces. Na haar geboorte ben ik mij gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling en de geboortezorg. Mocht ik ooit nog zwanger worden, dan zou ik hele andere keuzes maken!
Vijf jaar later is mijn jongste geboren (april 2015). De zwangerschap en bevalling van mijn derde kindje heb ik Mindful mogen beleven. Natuurlijk met ups en downs. Die horen nu eenmaal bij het leven. Ik kijk terug op een hele mooie, bewuste en ontspannen ervaring. Het heeft mij weer ‘empowered’!
Een goede trainer…
Er is talloos wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van Mindfulness. Waarom heb ik dan elementen uit Neurolinguïstisch Programmeren (NLP), hypnose, Compassie en Reiki toegevoegd in de trainingen?
Omdat ik door eigen ervaring de meerwaarde van deze stromingen ontdekte. Je vindt ze in de trainingen terug als een subtiele combinatie, met als stevige basis mindfulness. Hierdoor kun jij profiteren van de krachtige werking 1+1=3. Een goede trainer is een trainer die heeft gereflecteerd op wat hem een trainer maakt; wat neemt hij mee? Dit is een combinatie van opleiding, eigen thema’s en eigen beoefening.
• NLP gaf mij de actie, snelle verandering, plezier en maakte mij bewust van de ‘interne bioscoop’; oftewel de kracht van het plaatje in je hoofd.
• Tijdens mijn hypnose-opleiding werd ik verrast hoeveel wijsheid in jezelf zit en hoe interne hulpbronnen uit mijzelf naar boven kwamen. Ook leerde ik hoe je het onderbewuste prachtige boodschappen kunt meegeven.
• Mindfulness vond ik in het begin niet makkelijk. Ik vond het traag, te rustig, te serieus. Juist anders dan ik gewend was en ver buiten mijn comfortzone. Toch heb ik het kunnen toelaten; het een kans gegeven en is het door formele en informele beoefening mijn ‘way-of-life’ geworden.
• Bij Reiki herontdekte ik de kracht van het lichaam en dat sommige dingen gewoon niet met het hoofd te verklaren zijn. “It’s all about energy” 😉
• Bij de Compassie-opleiding ontdekte ik hoe streng ik was voor mijzelf en hoe makkelijk je een beetje lief kunt zijn voor jezelf, het plezier kunt vieren met anderen en hoe helpend het voorstellingsvermogen kan zijn. Tijdens deze opleiding vielen bij mij, na jarenlange studie, ‘de kwartjes’. Voluit jij! In al haar facetten.
Ik houd van stilte en drukte, van rust en beweging, van ‘serious talk’ en humor. Na een ontspannen en prachtige lesdag kan ik op de terugweg happy hardcore of keihard Beyoncé draaien. Ik draag geen geitenwollen sokken (dat doet mijn man al), heb geen mooi ingevlochten tulbanddoek in mijn haren of wijde, kleurrijke MC Hammer broek aan. Natuurlijk is dat allemaal ‘okay’, alleen het past niet bij mij. Ik draag soms wel een mineraal als halsketting, vind wierook lekker (alleen thuis) en denk geregeld ‘It’s meant to be’, oftewel toeval bestaat niet.
Wil je meer weten over mijn formele opleidingspad, dan verwijs ik je naar mijn Linkedin pagina. Waarom noem ik het formeel? Omdat ik het leven zie als een 24 uurs informele oefening om “Ja” te zeggen wat er nu is, om bewust keuzes te maken en in je kracht te staan. Want hoe mooi is het, dat je altijd opnieuw kunt beginnen 🙂

Geïnspireerd door…
Bij de totstandkoming van de trainingen heb ik mij laten inspireren door leerkrachten van opleidingsinsituten UNLP, SeeTrue, Nederlof Centrum, Johannes Schmidt bij NTI-NLP, Sanne Claas van Kusum, Frits Koster en Erik van den Brink (Compassievol Leven).
Boeken die ik je aanraad zijn: Mindful Bevallen (Nancy Bardacke), Kracht van het Nu (Eckhart Tolle), Mindful Box (David Dewulf) en Mindfulness voor moeders (Denise Roy).

Wat is?…
Wetenschap van mindfulness & compassie
Mindfulness is een levenshouding waarbij je bewust je aandacht richt naar wat je van moment tot moment waarneemt. Je kijkt open en nieuwsgierig naar wat zich bij jou van binnen afspeelt: in je lichaam, je hoofd en aan emoties. Oordelen mag je daarbij loslaten. Doordat je afstand neemt van piekergedachten, komt je hoofd meer tot rust waardoor je bewuster keuzes kunt maken in plaats van automatisch reageren. Dat helpt vooral bij stress en bij patronen die jou belemmeren in plaats van ondersteunen. Mindfulness gaat over acceptatie. Door stil te blijven staan, bepaalde dingen te omarmen die je eigenlijk wilt wegduwen. Na acceptatie kun je loslaten, waarna verandering volgt. Met mindfulness leef je vanuit je waarden en vandaar uit beweeg je in het hier-en-nu. Zo kom je vooruit. Je kunt gerust doelen stellen, alleen ben je je bewust van de weg ernaar toe. Hierdoor ben je flexibeler.
Compassie is het vermogen om vanuit een positieve intentie stil te staan bij ons eigen ongemak & stress én dat van anderen. Uit wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van compassie blijkt dat het vermogen tot compassie bijdraagt aan gevoelens van “welbevinden, geluk, optimisme, wijsheid, nieuwsgierigheid, persoonlijk initiatief, emotionele intelligentie en sociale verbondenheid”. (Bron: Breen et al., 2010; Neff, 2003; Neff et al., 2008; Neff, et al., 2007).
Ja, er zijn verschillen en ook zeker overeenkomsten tussen mindfulness en compassie. Mindfulness is ‘being with the mind’, zijn met wat er is. Als er lijden is, dan is er lijden. Compassie is ‘working with the mind’, je mag de gave van het hoofd gebruiken om je verbeeldingskracht in te zetten. Je mag jezelf vriendelijkheid wensen of andere ondersteunende gedachten, wanneer je een moment van stress, ongemak of lijden ervaart. Met mindfulness observeer je wat je ervaart. Met compassie voeg je toe: “wat heb ik nodig?”
De wetenschappelijke onderbouwing van de effecten van mindfulness wordt steeds omvangrijker. Een maandelijks actueel overzicht met nieuw verschenen mindfulnessonderzoek kun je vinden op de website van: Mindfulness Research Monthly.
KRACHT VAN NEUROLINGUÏSTISCH PROGRAMMEREN & HYPNOSE
Zowel Neurolinguïstisch programmeren (NLP) als mindfulness gaan over het bewust worden van onbewuste processen. Bewuster leven, gelukkig(er) zijn en vrijheid ervaren in je denken, doen en voelen.
Met NLP leer je anders denken. Ook daarbij onderzoek je je gedachtenpatronen en leer je belemmerende gedachtenpatronen te vervangen door gedachten die jou in je kracht zetten en je ondersteunen. NLP biedt een heel scala aan oefeningen die snel en doelgericht obstakels doorbreken. De veronderstelling is dat je door een andere houding, taalgebruik en focus, je gedrag verandert.
Hypnose kun je vergelijken met een diepe ontspanning. Vanuit die rust, kun je aan de slag met dat wat jij wilt veranderen. Zo kunnen tal van ondersteunende gedachten of beelden vanuit jouw onderbewuste naar boven komen. Ook kun je je zelf helpende overtuigingen meegeven. Door op een positieve manier te werken met je onderbewuste, kan dit krachtig resultaat opleveren op bewust niveau.
Met NLP en hypnose kun je snel en effectief blokkades neutraliseren en belemmerende patronen doorbreken.
EEUWENOUDE WIJSHEID VAN REIKI
Reiki is een oorspronkelijk Japanse geneeswijze die er via handoplegging op is gericht energie en balans te brengen. Het herstelt de harmonie tussen lichaam en geest. Reiki voegt energie toe, waardoor het vermogen van het lichaam zichzelf te genezen opnieuw wordt ontwikkeld. Reiki werkt dan ook op meerdere niveaus: lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel. De methode helpt je lichaam zich te ontdoen van afvalstoffen, heft blokkades op en bevordert volledige ontspanning. Pijn en klachten verdwijnen hierdoor of worden minder. Let eens op een kind als hij valt; wanneer hij pijn heeft is een van de eerste dingen die hij doet (okay, naast mama roepen en huilen), z’n hand op de zere plek leggen.
Blogs
Kleine lettertjes
Banknummer: NL32 KNAB 0255 0682 98
BTW: NL196590255B02
KvK nummer: 64835499
Algemene voorwaarden
Privacy policy
Disclaimer
Hier zitten wij
Mama Minds
Veendijk 7
1689WB Zwaag
Stel je vraag
We helpen je graag. Stuur ons een mail met je vraag. Je kunt ook een WhatsApp bericht sturen naar 06 108 106 52. Een antwoord volgt spoedig.
Gratis inspiratiegesprek
Iedere week heb ik 2 plekken in mijn agenda voor een gratis inspiratiegesprek. Tijdens dit gesprek gaan we op verkenning hoe je ruimte kunt maken voor meer rust, energie en kracht in je leven. En ontdek je of de trainingen van MamaMinds iets voor je kunnen betekenen. Reserveer snel je plek!
GRATIS: Beluister de gratis mindfulness oefeningen